un alt fel de muzeu

nu stiu daca e neaparat un alt fel de muzeu..dar pentru mine a fost altfel. poate asa sunt muzeele pe aici sau poate intr-adevar e unul al naibii de bun!! City Museum Ljubljana

:) în primul rand, cum ajungi acolo, primești o hartă și ți se explică la fiecare etaj ce e de văzut și pe unde să mergi încât totul să se desfășoare față precum o poveste. ai plăcerea de a vedea și de a descoperi restul de unul singur.

La subsol am văzut o expoziție numita Fețele Ljubljanei: proiecție cu imagini din diferite etape ale orașului, cu animații realizate pe calculator pentru vremuri străvechi...a fost genial! mai ales ca era o atmosferă superbă creată prin lumini, sunete, culori (asta pe tot parcursul vizitei in muzeu)


”Există multe tipuri de comori și fiecare din noi pretuiește ceva special. Încă de la începutul veacurilor, comorile erau extrem de atrăgătoare. Comorile muzeului nostru sunt obiectele pe care le colecționăm, prezentăm și păstrăm pentru generații viitoare. Unele sunt frumoase, unice, fabricate din materiale prețioase, în vreme ce altele nu arată extrem de interesant și nu se evidențiază, și cu toate acestea sunt singura cale de a înțelege viața strămoșilor noștri.”
mi-a creat impresia ca totul e făcut pentru vizitator, pentru a-l face să înțeleagă, să poată fi aproape de obiecte. De exemplu, într-o cameră dedicată temporar lui Trubar, părintele limbii slovene și cel care a introdus religia protestantă în țară, cărțile scrise de el erau reproduse într-un mod extrem de real. si eu, sincer ca vizitator, daca îmi arătai cărțile într-o vitrină, nici nu m-aș fi uitat la ele. Dar având posibilitatea de a atinge, de a răsfoi.. a fost ceva mai special care într-adevăr m-a făcut curioasa!multe dispozitive multimedia..vezi imagini, auzi sunete...o minune!

o întreagă secțiune dedicată influenței Hippie din Ljubljana anilor 60 - 70...

și din loc în loc câte un joc pentru copii (și nu numai :D) referitor la tema încăperii respective!si apoi.. TA NA NA... o minunata masina numa buna de facut poze în ea! :) asta da amintire de la muzeu! :D
..spre surprinderea noastră chiar am încăput toți 4 în ea: Marco, Adi la volan și în spate, eu și Simona!


pana in februarie, sper sa văd toate muzeele de pe aici!! :) nu sunt plictisitoare deloc!!

0 comments: