Liber



Poate e tristete, poate e doar melancolie.. nu stiu ce e. Mai am 3 zile de stat in Slovenia. Povestea mea se apropie de final, dar mai am încă restanțe de adăugat aici: gânduri, imagini, povestiri... Poate voi scrie de aici, poate voi scrie de acasă.. încă nu știu.

Piesa e pentru Slovenia, țara asta frumoasă care m-a primit atât de bine......... și pentru micuța capitală europeană Ljubljana, care m-a adăpostit 4 luni de zile..cu ploi, ninsori dar și zile cu soare.

Un loc frumos, caruia i-am descoperit aproape toate secretele, unde voi reveni sigur sigur... candva.


Sunt liber sau asa ceva
Nu fi trista daca voi pleca
Stii bine ca multi fac asa.
Cine oare a decis asa
Fiecare are calea sa
In dimneata sa.

:
Mai trec pe la voi
Poate marti, poate joi
Poate peste un an sau poate doi.

II:
Multe vise daca as avea
Le-as pune in valiza mea
As lua si cheia daca m-ai lasa.
Sunt scrise si raman asa
Fiecare are calea sa
In dimneata sa.

:..

E moale pielea ta ca de catifea(x2)
III(x4):
E moale pielea ta ca de catifea
Insa nu e buna, nu-i pentru haina mea.

E moale pielea ta ca de catifea
Nu-i pentru haina mea.

Exchange student in Lj

de pe un grup facebook, cu notarile mele:

You know you are/were an exchange student in Ljubljana when…

1. You've eaten at the restaurant in 6 months 3 times more than in your whole life. DONE
2. You've been to KMS sober once, an experience you'll never ever try to repeat again. DONE..actually i`ve only been once in KMS
3. You tried to learn Slovene language, and quickly gave up (try to pronounce "naročniških", "dlančnikov", or "združuje"…) DONE
4. You became 1.5 kilograms fatter the day you tried your first Burek. NOT QUITE.. my first burek was a meat one, which was really bad. I recommend pizza burek !
5. Going to Sarajevo, Budapest, Venice or Belgrade on weekends was almost normal. Just Sarajevo and Venice
6. When you proposed your friends to go have a meal at the restaurant, none of them could refuse because of financial reasons. You now have awesome memories of dinners with 15 of your international friends at your favorite restaurant. DONE
7. You were amazed when you discovered the coupons system, and still find it incredibly good. DONE
8. You could theoretically go skiing in the morning in the Alps and chill in the afternoon on Croatian beaches. Not sure anyone actually did it, but it could be a goal for the next lucky Erasmus students of U. of Ljubljana. DEFINETELY!!!
9. You drank too many shots of Tequila at Compañeros. ALMOST DONE
10. You thought when you first came to Ljubljana that you could try all the pizzerias in town. No way. :)) TRUE
11. You've never been refused the entrance by the security of a club (at least not KMS) in Ljubljana, ever. If it happened to you, please share your story on the wall ! :)
12. You went to Parlament Pub every Monday. And the Mondays you didn't go, well, you should have. DONE
13. You got lost in the BTC. TOO MANY TIMES.....
14. You had amazing day/weekend/week trips with the Šou. DONE
15. You've wondered why they built three bridges separated from each other by 2 meters. Still, the result is pretty nice. :)
16. Unless you were one of the lucky few, you shared your bedroom with someone else. SHARED OF COURSE
17. You called Metro Taxi around 1234 times, but never heard from the girl answering any other words than : "- Metro Prosim" and "- 5 minutes". DONE
18. You got screwed by the 9pm alcohol restriction, and not only once. DONE
19. You've had your mailbox spammed by [Receptionnews] mails, half of them being requests from students needing a drive between Czech Republic and Ljubljana. TOO MANY PEOPLE GOING TO BRNO
20. You've thought many times that Slovenians may be the nicest people in the world. THEY ARE!
21. You had a tough time trying to figure out the difference of pronunciation between "s", "š", "c", "č", "z" and "ž". IT TOOK A WHILE INDEED
22. When travelling away from Slovenia, you didn't really feel back home until you saw the first Mercator. AND THE FIRST PETROL
23. You drank Laško, or you drank Union, but not both. Not both. LASKO ROCKS!
24. You've been robbed the day you took a taxi other than Metro Taxi. I was well trained! faithful to metro!
25. You got drunk during 2 days with 150 fellow international friends in Kranjska Gora... NOT SORRY FOR MISSING THIS

Prince Igor

SNG Opera in balet Ljubljana

Cnez Igor a fost un spectacol foarte frumos, mai ales prin combinația între operă și balet. Decoruri foarte inspirate, voci frumoase și o orchestră care mi-a captat mult timp atenția (am avut locuri la balcon și am putut admira liniștită dirijorul și toate instrumentele)

Am avut noroc să fac un research înainte pe net și să aflu despre ce e vorba, pentru că altfel se cânta în rusă, iar deasupra scenei era un ecran cu așa-zisa subtitrare în slovenă. A fost destul pentru a putea urmări firul acțiunii, unul nu foarte spectaculos.

Partea de balet m-a fascinat. Balerinele erau practic cadâne, cu costume specifice și cu o grație și un rimt fantastice. (Nu am decât cuvinte de laudă pentru partea asta de spectacol care m-a scos din letargia în care mă pusese un tenor cu un solo muuult prea lung :D )

Cankarjev Dom nu are o sală foarte mare de spectacol dar e o clădire nouă, cu foarte mult bun gust, elegantă, un cadru perfect pentru toată distincția cu care slovenii veniseră la spectacol. Era premieră și toată lumea, până și cei câțiva copii erau îmbrăcați parcă din reviste de modă. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera: foarte mult bun-gust și decență.

mersi adi pentru invitație :)

singura parte pe care eu o cunoșteam din Prințul Igor

parcul Tivoli






A trebuit să ies puțin afară. Deocamdată abia aștept să ajung acasă, dar sunt conștientă că odată ajunsă acasă, îmi va fi dor de locurile astea.

Așa că aseara am fost in Tivoli. Atât de diferit de cum era când l-am vizitat ultima oară: eram cu bicicletele cu Simona și era soare și cald. Acum, tot parcul e acoperit de zăpadă și o minunată expoziție de fotografie e luminată frumos pentru a putea fi admirată și iarna.

Zăpada e moale și proaspătă.
Un catel flocos se apropie și sare pe mine, iar stăpâna, o bătrânică, începe să îmi vorbeasca în slovenă. Mă scuz și îi spun în engleză că nu vorbesc limba. Îmi zâmbește și mă întreabă într-o engleza absolut perfectă ce limbă știu să vorbesc atunci. Îi răspund că sunt din România.

Stă puțin pe gânduri și apoi îmi spune că a vizitat Bucureștiul de câteva ori... the most wonderful city in the world .. Mă așteptam să spună din Balcani, din Europa de est...hai fie, și Europa! :) dar nu din lume! ........ It was called the little Paris Mă gândesc ușor amuzată oare ce amintiri are ea din Bucureștiul de atunci. Îmi spune că ultima dată când l-a vizitat a fost imediat după cutremur și arăta îngrozitor! mirată, întreb 77?? urmând să zic aaa... asta a fost foarte demult, cu naivitatea celor tineri, dar mă opresc la timp

Trece o altă doamnă care ne aude vorbind în engleză și întreabă tot în engleza al cui e câinele. Îi e frică de el și bătrâna râde de ea.. câinele e cel mai cuminte. are doar chef de joacă.

După câteva secunde, un tânăr trece și intră și el în vorbă, auzind vorbe în engleză. Se oprește brusc și mă întreabă de unde sunt. El e din Ucraina. Nu mai știu cu care dintre ei să vorbesc, și bătrânica mă scoate din încurcătură: să mergem noi tinerii, să o lăsăm pe ea... you are such a pretty girl! I really hope you have a nice life..

I-am uitat numele. O vizitează pe mama lui, care locuiește în Koper. Altfel, i-ar fi imposibil să părăsească Ucraina..e greu cu viza. Vrea să știe ce țări am mai vizitat... Dacă am văzut Veneția... Cred că am avut drum comun timp de 10 - 15 minute, dar m-a ascultat cu sufletul la gură. Vrea și el să vadă locuri noi și frumoase, vrea să vadă Vestul... și termină facultatea și va veni aici la mama lui. Koper e așa aproape de Italia... se entuziasmează și îi sclipesc ochii când îi spun despre Erasmus. Și poți merge așa în fiecare an? mă întreabă..din țară în țară?

e mai greu pentru unii. și e păcat să nu ne bucurăm de ceea ce avem, de locurile pe care le putem vedea, și de oamenii pe care îi putem întâlni seara, într-un parc pustiu și plin de zăpadă.

.......... I hope you have a nice life.................

Darfur

Am vazut un documentar azi, despre genocidul din Sudan, din zona numita Darfur.

Trist. Povestea e veche: oameni in suferinta in timp ce marii jucatori isi urmeaza interesele.

Interesant e rolul pe care l-a avut Slovenia in treaba asta. Poate parea amuzant. O tara atat de mica din centrul Europei a avut curajul sa incerce sa apere localnicii. S-au implicat politic. bineinteles fara rezultate, avand ca adversari SUA si China in vreme ce UE se face ca ploua.

documentarul e realizat de un sloven. Tomo Kriznar - un om curajos, poate putin cam nebun in curajul lui. a facut o perioada de inchisoare in Sudan pentru realizarea acestui documentar, dar acum e in Ljubljana si inca strange fonduri pentru Darfur.

aici trailerul oficial
si synopsis