dor de Foaie Verde LC

Sarajevo

Sunt încă începătoare: e prima dată când folosesc Windows Movie Maker și nu i-am dat de capăt cum să adaug muzică la filmuleț, așa că dați drumu la piesă până urmăriți imaginile :D




Goran Bregovic - Mesecina
Asculta mai multe audio Muzica »






Ziua 1

După 10 ore de mers cu autocarul, croații care la 3 dimineața ne-au scos pe toți din autocare să ne verfice pașapoartele, am ajuns în Sarajevo. Obosiți, dar curioși, și fericiți că am ajuns.

O atmosferă minunată pe străduțele înguste pavate cu aceeași piatră așezată acolo chiar de turci, când au cucerit Sarajevo, pe la 1200.

Mai demult, magazinele erau ale meșteșugarilor: mărfuri tradiționale, dar acum e mai mult pentru turișiti: șaluri și covoare turcești, seturi strălucitoare de cafea turcească, multă argintărie, obiecte pe care eu în mod normal nu le văd în România, dar și produse Made in China. :)

Rata de schimb e foarte lejeră: 2 mărci convertibile (KM) = 1 eur. și la orice magazin, restaurant puteai plăti în euro, mai puțin pe tramvai :D

Apoi am mers la hotel... la periferia orașului... camere drăguțe, apa caldă când și cum, căldură la fel :)

un duș rece și rapid la hotel și înapoi în centru cu tramvaiul (Sarajevo e primul oraș din Europa care a avut tramvai: ei spun că austro-ungarii trebuiau să experimenteze undeva :) și de aceea au încercat în Bosnia). Pe tramvai am fost sfătuiți că nu are rost să ne luăm bilet că nu te verifică nimeni :D

priveam oamenii și nu îmi puteam imagina că marea lor majoritate au fost aici in Sarajevo, în urmă cu ani, asediați, trăind cu frică, dar luptând în continuare pentru aproape 4 ani de zile sub focul sârbilor. Oameni simpli, fete frumoase, care se fardau in tramvai :)) și băieții aproape toți erau super gelați ca acum câțiva ani la noi. :)

o cină într-un local frumos, mic, fără incălzire, dar cu mâncare tare bună și oarecum tradițională.

seara, m-a ajuns oboseala și nu am fost în stare să ies în oraș. De fapt, eram atât de obosită încât vorbeam în română cu colega mea de cameră, o poloneză. Ea mă întreba What? și eu iar îi răspundeam în română, gândindu-mă ce naiba îi cu fata asta de nu mă înțelege :D :D deci...mda... :p e prima dată când mi se întâmplă să încurc limbile.

Ziua 2
De dimineață am avut tur organizat cu ghid local, care ne-a povestit multe despre război, despre realitatea actuală, ne-a spus bancuri în stilul balcanic (făcând haz de necaz: ”V-ați prins ce e cu toate găurile în pereții clădirilor din Sarajevo? Sârbii s-au gândit că avem nevoie de aer mai proaspăt!”).

Și am vizitat muzeul Tunelul Vieții.

În timpul războiului din anii 90, sârbii practic au înconjurat orașul, care se află într-o depresiune, în conjurată din toate părțile de munți înalți: practic o adevărată capcană. În imaginea de mai jos, zonele ocupate de sârbi sunt marcate cu roșu.

Cum au rezistat locuitorii unui sediu de aproape 4 ani de zile??
Construind un tunel de 800 m pe sub aeroport, deoarece dincolo de aeroport, bosniacii încă rezistau atacurilor sârbești.
Dintr-o casă oarecare, cu o intrare identică cu cea a unei pivnițe, pornea tunelul: construit fără utilaje, rudimentar, dar salvarea lor. Aduceau electricitate, muniție, armament, alimente și pentru cei mai puțin curajoși era și calea de scăpare. Sârbii bănuiau că existența unui astfel de tunel, dar nu l-au putut localiza, deși bombardau acea zonă. Dacă l-ar fi distrus, acesta era practic sfârșitul pentru bosnieci: războiul era pierdut.

Apoi, am mai avut un tur cu autocarul prin restul de oraș, absolut minunat acum datorită ninsorii. Clădiri ciuruite de gloanțe, stadionul FK Sarajevo, locurile unde s-au ținut Jocurile Olimpice de Iarnă în 1984, cimitire comune pentru cele 3 nații - urme ale armoniei din vremea lui Tito.

Întreaga populație a Bosniei se împarte în 3 categorii: bosniecii care sunt musulmani (majoritatea), bosnieci sârbi - ortodocși. și bosnieci croați care sunt catolici. Fiecare din aceste categorii are un președinte propriu. Timp de 4 ani, fiecare are 8 luni în care este personajul principal în conducerea statului. De asemenea, mai este o persoană numită de Uniunea Europeană, de obicei, un străin, care are rolul de a observa evoluția țării, dar care practic are mai multă putere de decizie decât președinții și prim-miniștrii. De asemenea, au 5 sau 6 Parlamente și sincer, cred că trebuie să fii bosniac pentru a înțelege cum se iau deciziile în țara aia, pentru că e destul de complicat. Oricum, corupția și profitorii de război sunt subiectele principale din politică.


Apoi, am avut parte de un prânz într-un loc absolut minunat: la ultimul etaj al unei clădiri de 10 etaje: priveliște minunată, servicii impresionante și prețuri foarte mici! Nu mă așteptam să aibă localuri decorate cu atât de mult bun gust, și pur și simplu calitate în servire, în produse. Am vizitat Barul Tito, omagiu adus conducatorului lor drag (o să revin cu un post despre Tito și ce am mai aflat despre el) și apoi ne-am răsfățat cu prăjituri, seara incheindu-se cu o bere Sarajevsko la parterul hotelului. Mai devreme ni se spusese că apa din oraș e clasată pe locul 17 la cele mai bune ape din lume și de aceea au bere atât de bună. Sincer, mi-a plăcut mult mai mult decât Ursusul nostru! :)

A doua zi, bagaj și fuga înapoi spre Ljubljana.

Mi-a plăcut foarte mult. Am aflat atât de multe..am înțeles ce a fost cu războiul ăla nenorocit, am văzut locuri frumoase, și am savurat puțin aer balcanic... plus că am cumpărat cadouri de Crăciun pentru cei de acasă!! :)

when the sun goes down

Adriatica mi-a oferit cel mai frumos apus pe care l-am vazut in viata mea:




SIMS - conferința


Slovenian International Motivation Seminar (SIMS( e practic conferința națională de pregătire a noilor membri recrutați, dar și pregătire pentru cei care vor să meargă în eXchange.
Pentru mine a fost mult mai mult... am interactionat mult cu sloveni, am vorbit de cultura lor, și asta m-a bucurat foarte mult... și dacă adaug niște AIESECeri absolut fantastici, a fost într-adevăr o conferință extraordinară.

cu rollcalluri : AIESEC Ljubljana

Have you hugged this T-Shirt today?

o echipa faină de facilitatori


chair la conferință a fost Ryan Shepard (din Noua Zeelandă cu o poveste tare faină de AIESECer care s-a terminat cu nunta lui cu fostul MCP Africa de Sud, o unguroaica... care s-a născut la Cluj - - -> lumea e așa de mică!!!)
tipu avea glume interminabile cu oi.. (deh, era din Noua Zeelandă) și Diego era biata oaie aici :D


SPACE PARTY: moment de maximă inspirație: ce se poate face cu folia de aluminiu sa părem cât mai out of space?? :))



români la SIMS : Cristi, Adi & me... of course



Blagovesta, o fată absolut fantastică din Bulgaria, faci la conferință. Sper din tot sufletul să o mai întâlnesc odata...pe undeva....



Official dinner : cu LC Kranj (We are AIESEC Kranj/ Lots of work and lots of fun!)




Global Village: Shirin din Uzbekistan și păpușele cu costumele lor populare




Pentru Global Village, România a fost cea mai tare!! prin bunăvoința amdasadei din Ljubljana, am primit pentru minunatul eveniment DVDuri cu California Dreaming, CDuri cu Gheroghe Zamfir , Mariana Nicoloesco, cărți cu Delta Dunării și broșuri foarte foarte faine cu România, hărți turistice, muuuulllt vin de Cotnari și o minunată sticlă de tuica de Maramures ..
-- se inghesuia lumea la standul nostru---




și la țuică era mai mare dragul să vezi cum se strâmbă!!



vin de Bulgaria: cam sec...



vodka și castraveți murați la standul Rusiei (Aigul)



și dansuri AIESEC (cei de pe masă sunt bineînțeles Alumni... totdeauna am impresia ca ei se distrează foarte fain la partyuri AIESEC tocmai ca le e dor...)




Vulpea-mascotă din Maribor





Dansuri AIESEC între sesiuni.... după atâta chef delegații trebuiau ținuți activi :)


FAci la OPS: Adi, Irena, Oscar și MArco - au făcut o treabă absolut extraordinară!!!



și dragii din MC la finalul conferinței







i love the world!

searching for colors in a rainy day



Train the Trainers


azi a fost o zi tare frumoasă.
Train the Trainers - conferința de pregătire a trainerilor a avut 5 participanți. :) ceea ce pe de o parte a fost tare bine...am fost puțini și Aigul(MCP) a putut să lucreze cu fiecare dintre noi.

sesiuni tare interesante, pizza la prânz, simulări de traininguri, discuții...am râs mult și am și învățat multe.

klara, zarko, eu, aigul și nastja - victorioși după 10 ore de TtT


zarko, extrem de amenințător cu tricoul lui cu iepurași (pe care și l-a făcut singur ) :))



atac la mămăliga făcută de Adi (credeam că pregătim ceva tradițional dar bineînțeles că și ei au asta.. și o numesc polenta ) - nu prea se vede care a cui mână este! :) eram infometați


adunătură pestriță: 2 sloveni, 2 români, o rusoaică, un portughez și un brazilian


cu bucătarul


zarko: experimente pe mămăliga - curry, scorțișoara, zahăr și ciocolată


încheierea: narghilea și câte o bere....


ce zi faină!!


Acum doar mă cam zgâriu pe ochi că nu am aplicat ca faci la SIMS - Slovenian International Motivation Seminar .. conferința de weekendul următor pe care o aștept cu nerăbdare!!!

let`s exchange!

La un LCM, AIESEC Ljubljana prezenta departamentele și în zona eXchange-ului am descoperit cu mare mare plăcere nu unu, cu 2 steaguri ale României.

Pe cel din imagine scrie ”Let`s exchange!” semnat Deedee și Adina! :)

așa de mândră am fost! :P

AIESEC ROMANIA`s where? EVERYWHERE...
AIESEC ROMANIA`s tam tam tam tam tam tam tam BOOM - everywhere...
BOOM BOOM everywhere..