slovenski people


cum sunt ei? nici mai buni, nici mai frumosi ca noi..poate doar mai organizati :) cei tineri sunt deschisi, cunosc bine engleza..cei mai in varsta aproape toti raspund "Little", iar ceilalti nu stiu deloc. dar sunt expresivi si pana la urma o scoti la capat.

ce nu imi place este k par prea legati de limba lor. bine, asta ma afecteaza direct, k altfel nu m-ar deranja. in magazin, pe toate ambalajele scrie doar in slovena, sarba si croata. atat! nu stiu daca data de pe iaurt e data fabricatiei sau data expirarii..dar am incredere in ei :) in plus, daca vrei sa cumperi ceva cosmetice cum sunt produsele de la nivea sau garnier pe care scrie in engleza in mod normal, ei aplica ditamai stickerul scris in slovena tocmai peste ce e scris is engleza. sa mori de ciuda, nu alta!
azi am fost sa imi las actele pentru permisul de sedere. evident, toti de acolo eram straini, si cu toate astea, nici macar un singur afis din cate erau acolo nu era in engleza!! nici unu! toate erau in slovena si erau si multe :))


mi-a mai placut la ei k toti au masini mici, sport, de oras. si conduc frumos si ordonat. daca au verde la semafor, nu accelereaza sa treaca repede, repede, ci incetinesc, se asigura usor.. aia da conduita preventiva. bine azi i-am vazut ca toti se bagau pe banda de autobuze, deci nu-s nici ei sfinti. nu as vrea sa generalizez nimic cu ce scriu aici, dar scriu ce am observat.

pana azi eram ingrijorata ca astia nu au copii :) vazusem unul singur, dar era din cauza frigului. azi cum a fost soare, erau tare multi la plimbare.

ma cam ia somnul, asa ca promit sa mai revin cu subiectul asta. probabil in timp, multe din pareri se vor modifica, vor interveni altele noi.. cine stie daca intr-adevar poti caracteriza un popor sau nu? :) si legat de romani mi-e frica sa fac generalizari si doar ii stiu de vreo 20 ani :)

noapte buna!!!

some more Ljubljana

dupa inca cateva zile, mi-am facut cat de cat o impresie de ce e prin oras, in sfarsit nu mai sunt tot cu ochii pe harta si gasesc ceea ce am nevoie..cu autobuzele inca e mai greu, dar le descurc eu si pe alea, probabil cand o sa am abonament sa nu ma coste cate un euro fiecare experimentare de "oare unde e urmatoarea statie la 7?" sau " de pe harta as zice k si 19 ma duce la camin!" :)


ieri vorbeam cu ulmo pe mess si imi spunea k asa-i k in slovenia totu e verde? eu am zambit si i-am spus k totusi e toamna si nu chiar TOT e verde. dar si zonele verzi au un verde atata de frumos.. sper ca aparatul meu a reusit sa surprinda cat de cat nuanta aia frumoasa si vie.
azi am observat k si ljubljana are mateiul ei :p statuia centrala - loc de intalnire pentru multi tineri. dar in loc de matei cu calu lui si faimosul loc "la coada calului" e doar Preseren si muza lui(marele lor poet)
azi a fost soare si m-am bucurat de o inghetata absolut deliciooooaaasaaa... si maaare!
tot azi am reusit sa gasesc piata (open market) si insfarsit mi-am luat legume si fructe proaspete. din magazin, rosiile sunt oribile..fara absolut nici un gust
in poza de mai jos e Catarina, o Erasmus din Portugalia..tare draguta
asta e Preseren trg..unde e si statuia lui. si ptr mine asta e centrul centrului in ljubljana si punctul meu de reper pe harta.
universitatea din ljubljana..e o cladire draguta, nu prea mare. n-am avut rabdare sa caut alt unghi :)
cu simona, intr-una din plimbarile noastre
iarasi verde frumos, desi toamna
Ljubljanica-raul care strabate orasul (se citeste Liublianitza.. cam ca Dambovita sau Bistrita noastra...din aceeasi regula de pronuntie care face din numele meu Ilintza :)) ce sa-i faci?)

prime zile


a fost lung drumul dar nu atat de lung pe cat m-as fi asteptat :)
si uite ca am ajuns. noaptea la 2 jumate cand am ajuns aici, era mult prea liniste si mult prea pustiu orasul in zona garii, dar cu un taximetrist tare de treaba am ajuns la camin.

am o camera tare frumoasa de camin! :) uite...
practic e un apartament din 2 camere care are baie si bucatarie proprie. aici, studentii sloveni stau mai multi ani in acelasi loc de camin, si atunci il ingrijesc si practic fac si unele investitii in locurile astea, si de aceea sunt mult mai personale si mai calde.
bucataria:

stau in camera cu o tipa slovena de la studii economice, iar in cealalta camera sunt 2 tipe de la medicina din ultimul an. dar nu am intalnit-o decat pe una din fetele din cealalta camera..e inca vacanta pentru ei! doar miercuri incepe scoala.


am dat o tura prin oras..centrul orasului, sau partea veche e absolut minunata. zona pietonala, cladiri vechi cu strazi inguste, cafenele si puburi amenajate cu atat de mult bun gust incat doar privind de afara simti ca locul e primitor. fumatorii stau afara ceea ce mi se pare foarte tare, mai ales ca acum e foarte foarte frig(simona imi spunea k la o terasa, clientii fumatori primeau si paturi).

am tras dragonul de coada :D dragonul - simbolul orasului

podul triplu. au solvenii un arhitect de care sunt foarte mandrii si aceasta e una din operele lui:
foarte mult se umbla prin oras cu bicicleta..aseara prin oras era tipa asta care se plimba cu bicicleta asta ciudata si pitoresca. pe cutia din spate scrie Posta Ljubljana :)

o frumoasa dovada de civilizatie: in centrul vechi sunt instalate containere pentru materiale reciclabile, si vezi oameni care ingenuncheaza langa ele pentru a sorta resturile menajere. (in prima faza, nici nu imi dadusem seama ce sunt containerele respective)


deocamdata nu am net...dar in curand, scriu mai mult. promit!